William Henry Skewes

Flight Sergeant William Henry Skewes sneuvelde op 21 september 1944 op 23-jarige leeftijd boven Nederland. Hij ligt begraven op de rooms-katholieke begraafplaats in Wijchen. Hij was de zoon van William Henry en Gladys Mary Skewes, uit Cambrne, Cornwall.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was William Skewes radio operater tevens airgunner in een Stirling bevoorradingsvliegtuig tijdens Operatie Market Garden in september 1944. Dit was een mislukte poging van veldmaarschalk Montgomery om Duitsland over de Nederrijn binnen te vallen en vanuit het noorden het industriële hart van het Ruhrgebied van Duitsland te omsingelen. Grote aantallen troepen werden per parachute gedropt en vanuit de lucht bevoorraad door honderden missies zoals die waar Peter Bode bij betrokken was.

Op donderdag 21 september 1944 steeg William’s Sterling IV  van het 190th Squadron op vanaf het vliegveld Haren south west Demen op dropte hun containers met voorraden voor de Britse troepen bij Arnhem. Het toestel werd getroffen door een Duitse flak (Flugabwehrkanone) en vervolgens ook nog eens achtervolgd en beschoten door verschillende Duitse FW109-jagers. Sgt Skewes was wireless operator tevens airgunner en sneuvelde, tijdens het luchtgevecht, in het toestel evenals Warrant Officer Leslie John Billen, 22 jaar en Flight Sergeant William Louis Pretsell Cairns, 22 jaar, bommenrichter.

Sterling IV LJ823

Zie ook deze pagina