Johannes Albers 60 jaar

Geboren 18 juni 1897 te Wijchen
Overleden 4 november 1957
Woonplaats ten tijde van overlijden: Valendriesweg 23 Wijchen
Begraven op het Rooms Katholieke kerkhof van de Sint-Antoniuskerk te Wijchen

Bron: oorlogsdodennijmegen.nl

Jan Albers, gehuwd met Maria Antoinette Wellens, was stationschef bij de NS in Wijchen. Op 22 februari 1944 moest hij op het station in Nijmegen zijn.

Tijdens het bombardement is Jan (47 jr) , ernstig gewond, door de luchtdruk tegen een hekwerk geslagen, waarbij een rib zijn long doorboorde en een klaplong veroorzaakte. In eerste instantie werd Jan dood verklaard en tussen de inmiddels verzamelde lichamen gelegd.

Nadat ontdekt was dat Jan nog leefde is hij naar het ziekenhuis gebracht. Daar heeft hij enkele maanden gelegen. Door zijn ernstige verwondingen heeft hij, geestelijke en lichamelijke beschadigd, nooit meer kunnen werken en is hij na 13 jaren van behandelingen en beperkingen op 4 november 1957 op 60 jarige leeftijd alsnog aan de gevolgen van het bombardement overleden.

In 1948 heeft de NS voor alle omgekomen NS medewerkers in de 2e Wereldoorlog, in de stations waar deze personen werkten, een herinnering plaquette in brons en op naam, op laten hangen. Jan Albers was toen uiteraard nog niet in beeld en heeft deze erkenning na zijn overlijden in 1957 hierdoor helaas niet meer gekregen. Marinus J Peters heeft deze erkenning wel gekregen in 1948. Hij vond de dood tijdens een bombardement in november 1944 te Euskirchen Duitsland. Echter is zijn bronzen plaquette sinds de verbouwing van de stationshal in Wijchen verdwenen.