Johannes Gerrits 42 jaar

Geboren 29 april 1901 te Wijchen
Overleden 22 februari 1944 te Nijmegen
Woonplaats ten tijde van overlijden: Molenstuk 139 Wijchen
Begraven: Zijn lichaam is nooit terug gevonden

Bron: Bart Jansen, De pijn die blijft, blz 224 en Nelly (dochter) Henny Reijnen (kleidochter)

Jan Gerrits, zoon van Willem Gerrits en Jacoba van Duijghuizen, Woonde met zijn vrouw en zeven kinderen, de achtste was op komst, In Wijchen.
Het verhaal over Jan is uit eerste hand, op 22 mei 2023, vastgelegd met behulp van zijn dochter en kleindochter:

Naar aanleiding van het interview ‘Tien Wijchense oorlogsslachtoffers niet op monument’ – van 10 mei 2023 in het weekblad Wegwijs – ben ik, na een telefoontje van nabestaanden van Johannes Gerrits (Jan), die op 22 februari 1944 om het leven kwam bij het bombardement van Nijmegen, op bezoek gegaan bij de familie Verwaaijen-Gerrits. Henny, de kleindochter van Jan, reageerde op het artikel via de Veteranenstichting Wijchen, omdat haar opa (een Wijchenaar) niet op het Bombardement monument in Wijchen staat. klik hier voor het vervolg artikel

“Wat was het een verassing dat wij de Wegwijs precies op het 66 jarig huwelijksfeest van mijn ouders in de bus kregen.

Wat zou het toch mooi zijn als mijn ouders ook nog een herinneringsplek in Wijchen zouden krijgen, net zoals alle andere nabestaanden”, schreef zij. Op 22 mei werd ik daarom hartelijk ontvangen in Bergharen door Henny en haar moeder Nelly, de dochter van Jan. Tijdens een kopje koffie en een koekje ging het gesprek uiteraard over de vader van Nelly en hoe mooi het was dat er na bijna 80 jaar eindelijk aandacht wordt geschonken aan haar vader.

Terwijl ze dit zegt begint ze te huilen en besef ik mij eens te meer dat de Tweede wereldoorlog niet is opgehouden op 5 mei 1945, maar zelfs in 2023 nog steeds dagelijkse kost is bij de uiteengerukte gezinnen. Nelly, wie zonder vader is opgegroeid – hij kwam om het leven toen zij bijna acht jaar was – en Henny, die nooit een opa van moeders kant gehad heeft.

Henny - de kleindochter van Jan - en zijn dochter Nelly (22 mei 2023)

Zelfs een begrafenis is de echtgenote en acht kinderen (waaronder Nelly) onthouden, omdat het lichaam van Jan nooit teruggevonden is.

Een aansteker, gevonden op de plek waar ooit de Hema was, was het enige tastbare wat aan Jan deed herinneren. Jan was op de dag van het bombardement aan het werk bij de Hema in het centrum van Nijmegen. Hij was daar huisschilder. In zijn vrije tijd maakte Jan ook schilderijen en bij gebrek aan schilderdoek schilderde hij soms gewoon op de muur van de keuken of woonkamer.

Tastbare herinneringen aan Jan zijn er bijna niet; een enkel schilderij en een kerststal die hij maakte getuigen van zijn bestaan. De aansteker is helaas verdwenen en er rest nog maar één foto van Jan.