Johanna Maria van Uden-Rossen 48 jaar:

Geboren 16 november 1895 te Wijchen
Overleden 22 februari 1944 te Nijmegen
Woonplaats ten tijde van overlijden: Woeziksestraat 59, Wijchen
Begraven op het Rooms Katholieke kerkhof van de Sint-Antoniuskerk te Wijchen

Bron: Bart Jansen, De pijn die blijft, blz 224 en 550 en oorlogsdodennijmegen.nl

Dochter van Willem Rossen en Wilhelmina van Well.
Johanna is na het overlijden van haar eerste man op 9 januari 1937 op 41 jarige leeftijd hertrouwd met Hendrikus (Hent) van Uden (48), die in Nijmegen als opperman in de bouw werkte. Uit dit huwelijk kwam 1 kindje die op 24 november 1938 dood geboren wordt. Jan, de zoon van Hent uit een eerder huwelijk, werkte in Duitsland en bracht iedere week zijn loon mee naar huis. Op 22 februari 1944 vertrok Johanna naar Nijmegen, met de bedoeling om een deel van dat Duitse loon om te wisselen in Nederlands geld, en om een zak met groene erwten om te ruilen voor enkele diepe borden.

Johanna zat in de bus van Nijmegen naar Wijchen / Bergharen die op het stationsplein klaar stond voor vertrek. Voordat de bus aan de terugweg naar Wijchen / Bergharen kon beginnen kwam deze in het plotselinge Amerikaanse bombardement terecht. De bus werd getroffen en vele inzittenden, onder wie Johanna, werden dodelijk getroffen of raakten zwaar gewond.

Jan van Uden, de stiefzoon van Johanna, was de schoonzoon van Johannes (Jan) Gerrits. Hij zat bij Jan Gerrits op zolder ondergedoken daar hij niet meer in Duitsland wilde werken. Toen de berichten over het bombardement Wijchen en omgeving bereikte nam Jan van Uden toch het risico om er achter te komen wat het lot was van zijn schoonvader was, die die dag bij de HEMA in Nijmegen aan het schilderen was.

Jan van Uden kwam er achter dat niet alleen zijn schoonvader, Jan Gerrits, bij het bombardement was omgekomen maar ook zijn stiefmoeder.