Omgekomen Militair in Nederlands Nieuw-Guinea 1949 - 1962

Het Westelijke deel van Nieuw-Guinea maakte deel uit van Nederlands-Indië, maar was eind 1949 buiten de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië gebleven. De Indonesische leider Soekarno wilde Nederlands-Nieuw-Guinea zo snel mogelijk inlijven. Het laatste stukje Indië werd vanaf 1950 zodoende inzet van een slepend conflict tussen Nederland en Indonesië dat rond 1960 een sterker militair karakter kreeg.

Na enkele kleinschalige infiltraties nam de Indonesische militaire dreiging vanaf 1958 flink toe, zodat Nederland de troepensterkte tot ongeveer 10.000 militairen opvoerde. In de periode 1950-1962 zijn in totaal ongeveer 30.000 Nederlandse militairen ingezet in het toenmalige Nederlands Nieuw-Guinea. Zij kregen in 1962 te maken met infiltraties van duizenden Indonesische militairen (o.a, parachutisten). Het kwam in die maanden geregeld tot gevechten, waarbij ook Nederlandse eenheden verliezen leden.

In augustus 1962 werd duidelijk dat Indonesië een grote invasie voorbereidde en dat Nederland geen steun van bondgenoten hoefde te verwachten. Daarom droeg Nederland het gebied in oktober 1962 over aan de VN die het enkele maanden later aan Indonesië overdroegen. In de periode 1950-1962 zijn er ruim 100 Nederlandse militairen in toenmalig Nederlands Nieuw-Guinea omgekomen / gesneuveld. 1 van deze omgekomen soldaten was Soldaat Wilhelmus Johannes (Wim) Peters uit Wijchen.

Alle Nederlandse militairen die dienden tussen 28 december 1949 en 23 november 1962 en minimaal 3 maanden daadwerkelijke dienst hebben gedaan ontvingen voor hun inzet het Nieuw-Guinea of het omliggende water (marine) het “Nieuw-Guinea Herinneringskruis” de militairen die in 1962 hebben deelgenomen aan een gewapend optreden tegen de “kwaadwilligen” kregen op het lint de gesp “1962” Het Herinneringskruis werd ook postuum uitgereikt.


Bron: nlveteraneninstituut.nl

Oorkonde behorende bij het “Nieuw-Guinea Herinneringskruis

 

 

 

De Stichting Veteranen gemeente Wijchen legt jaarlijks op 15 augustus een bloemetje bij het Indië monument te Wijchen.

Op dit monument staat ook Wim Peters vermeld.

Mocht u bij willen dragen aan een bloemetje bij het monument dan kan dat door hier te klikken. of door onderstaande QR code te scannen.