Omgekomen Wijchenaren 1940 - 1945

Na de capitulatie van Nederland in mei 1940 was het gedurende de eerste oorlogsjaren in en in de Gemeente Wijchen relatief rustig. Van oorlogshandelingen viel weinig te merken. Ondanks die relatieve rust kwam het Duitse luchtdoelgeschut met tijd en wijlen in actie wanneer ze op geallieerde vliegtuigen schoten.

Echter na 6 juni 1944 toen de landingen bij Normandië een feit was en de geallieerden begonnen op te rukken naar het noorden richting België en Nederland kwam er ook bij de Duitsers enige onrust in de gelederen. De V1 installaties die voorheen alleen nog maar Engeland, Londen, bestookten werden nu ook gericht op de havenstad Antwerpen om te voorkomen dat de geallieerden deze haven intact in handen zouden krijgen en troepen en materialen zouden kunnen aanvoeren.

Vele V1 (Vergeltungswaffen 1) raketten werden vanuit het oosten van Nederland afgevuurd wat niet altijd goed ging. Zo viel er op 27 dec 1944, een V1 in het centrum van Wijchen, sloeg op 6 januari 1945 een V1 in (ter hoogte van de huidige Groenewoudseweg) in Alverna, sloeg een V1 in (ter hoogte van de huidige manegeweg) in Bergharen en sloeg een V1 in ergens tussen dec 1944 en jan 1945 het huidige Bijsterhuizen.

Vanaf de landingen, in september 1944, bij Overasselt, door het 82e Airborne Division tijdens operatie Market Garden kwam er een keerpunt in de oorlog qua rust. De Duitsers raakten in paniek, sloegen op de vlucht of vochten verbeten terug. Zeker toen de geallieerden via Grave, over de Hell’s highway, Wijchen naderden.

Ook het luchtruim werd steeds “voller” geallieerde bommenwerpers vlogen in grote getalen naar Duitsland of vlogen boven Oosterbeek, Arnhem en later ook Nijmegen om voorraden te droppen voor de troepen die daar vochten om de bruggen. Veel van deze toestellen werden geraakt en probeerden vaak brandend of met motorstoring via het zuiden, over Nijmegen, Wijchen of Grave alsnog achter de eigen linies te komen voor een noodlanding. Vaak lukte dat maar soms ook niet waardoor er veel toestellen in en rond Wijchen neerstortten. Als de bemanning het al overleefde moesten ze, al dan niet geholpen door het verzet, terug zien te komen naar eigen linies. Er zijn ook diverse Duitse toestellen naar beneden gestort vooral op 1 januari 1945 tijdens operatie “Bodemplatte”. Zo is er een toestel neergestort bij de boerderij “De Eikenhorst” in het Ven. Op de Teersdijk is er 1 neergestort.

Naarmate er steeds meer geallieerde bewegingen waren tussen Grave en Nijmegen werd er door de Duitsers met Artillerie, b.v. vanuit Heumen, op hen geschoten met als gevolg dat ook Wijchen getroffen werd. Hierbij vielen diverse (zwaar)gewonden en verschillende doden. Ook Wijchenaren die te werk gesteld waren in Duitsland ontkwamen niet aan het oorlogsgeweld vanuit de lucht en ook hierbij kwam en Wijchenaar om het leven. Deze onschuldige slachtoffers worden hier benoemd. De meeste Wijchenaren die door oorlogsgeweld in hun eigen omgeving om het leven kwamen zijn nooit duidelijk in kaart gebracht waardoor ze helaas niet op een monument zijn terecht gekomen. Met deze informatie willen wij recht doen aan al deze mensen die nooit hun erkenning hebben gekregen.

Omgekomen Wijchenaren 1940 tot heden:

  • Cornelis Ariens
  • Lambertus van Wezel
  • Johanna Janssen-Jansen
  • Albertus Antonius Teunissen
  • Marinus Johannes Peters
  • Christiaan Geurts
  • Hendrikus Antonius van Perlo

De Stichting Veteranen gemeente Wijchen legt jaarlijks op 4 mei, tijdens de dodenherdenking, een krans bij het 4 -5 mei monument in Wijchen ter nagedachtenis aan alle Wijchense oorlogsslachtoffers die door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen. Maar waar geen specifiek monument voor is.

Mocht u bij willen dragen aan een krans voor de Wijchense oorlogsslachtoffers dan kan dat door hier te klikken. Of door de onderstaande QR code te scannen.