Hermanus Jeurissen 55 jaar

Geboren 3 november 1888 te Huissen (Gld)
Gefusilleerd 11 augustus 1944 Kamp Vught
Woonplaats ten tijde van overlijden: Alverna (Gemeente Wijchen)
Beroep: boer / verzetsstrijder
Begraven: Crematieput Kamp Vught

Bron: www.nmkampvught.nl, “Wijchen Herinnert” Antal Giesbers Schijndelwiki.nl, erfgoedshertogenbosch.nl

Hermanus (Herman) Jeurissen zoon van Hermanus Jeurissen en Everdina Geertruida Willemsen echtgenoot van Mathilda Geertruida Jeurissen-Janssen
Herman en zijn vrouw hadden zes kinderen;
– H.G. Jeurissen
– H. H. Jeurissen
– G.J. Jeurissen
– B.J.A. Jeurissen
– W.G. Jeurissen
– Antonius Hermanus Jeurissen gesneuveld 11 mei 1944 Grebbeberg

Herman Jeurissen wordt op 19 juli 1944 om 22.00 uur in Wijchen, samen met drie van zijn zonen, gearresteerd. De Duitsers vermoeden dat ze vuurwapens in hun bezit hebben. Dezelfde avond worden ze nog vrijgelaten maar moeten zich de andere dag, 20 juli, om 09.00 uur melden op het politiebureau te Nijmegen. Vanaf daar worden zij via Arnhem en Den Bosch naar Marienhof in Vught gebracht. In dit Vughts hoofdkwartier van de Sicherheits Dienst (SD) worden Herman en zijn 3 zoons verhoord. Herman neemt alle schuld op zich en wordt naar Kamp Vught gebracht. Zijn zoons worden naar huis gestuurd.

Op 11 augustus 1944 Wordt Herman door de Duitsers uit zijn cel gehaald om als represaille maatregel, gefusilleerd te worden. Deze represaillemaatregel had te maken met de liquidatie van NSB’er Piet van Bussel “de Kin”, een beruchte politieman die op 8 augustus 1944 in de Kerkstraat in ’s-Hertogenbosch werd neergeschoten.

Ook pater Linders uit Alverna en 12 anderen worden gelijktijdig met Herman gefusilleerd. Zie proloog