Soldaat Gerardus Wilhelmus Cloosterman Wijchen

Dienstplichtig Soldaat 1-I-8 RI
Geboren 18 juli 1914 te Heumen
Gesneuveld 12 mei 1940 op de Grebbeberg
Begraven Militair Ereveld Grebbeberg Rij 1 graf 31
Woonplaats ten tijde van sneuvelen; Woeziksestraat 219 te Wijchen

Gerardus Wilhelmus (Grad) Cloosterman zoon van Wilhelmus Cloosterman en Francine Dinnissen. broer van Petronella Willhelmina Cloosterman die voor haar eerste levensjaar is overleden 5-9-1920

Op 16 mei 1940 gevonden op de hoek van de Griftdijk met de straatweg Rhenen – Wageningen, aan de zuidzijde van die straatweg. Gerardus Wilhelmus Cloosterman behoorde tot de bezetting van het Hoornwerk, 1e of 2e Sectie. Werd als krijgsgevangene zonder militaire bovenkleding, samen met nog een soldaat, gedwongen PAK geschut te trekken over de hoge Grebbedijk en tijdens die handeling door Nederlands vuur vanaf de Grebbeberg gedood.

Op 11 mei kreeg zijn compagnie te maken met storingsvuur van Duitse artillerie. Gedurende de nacht van 11 op 12 mei werd in het Hoornwerk, waar hij zijn post had, panisch gereageerd en geschoten op ieder geluid en iedere beweging in het voorterrein. Wat betekende dat de toch al niet grote munitievoorraad werd gekannibaliseerd, zodat op 12 mei niet veel meer te verschieten was. Op 12 mei werd eerst een geconcentreerd Duitse artilleriebombardement ondergaan dat ook enige tijd op het Hoornwerk werd gericht. Kort daarna, ca. 12.30 uur, viel III./SSDF (3e SS Regiment “Der Fuhrer”) met twee compagnieën aan en brak zonder al te veel weerstand dwars door het centrale deel van het Hoornwerk door richting Grebbesluis. Aanvankelijk liet de SS de gepasseerde verdedigers van het Hoornwerk vooral links liggen en stootte door naar de Holle Weg. Later werden de overgebleven verdedigers op het Hoornwerk gevangen genomen. Van hen werd een deel gedwongen ingezet om Duitse slachtoffers en geschut te versjouwen, vaak ook richting front zo ook G.W. Cloosterman. Dat gebeurde open en bloot, zodat menige gevangene, door Nederlands vuur vanuit de resterende frontlijn gedeelten, alsnog sneuvelden.