Christiaan Geurts 22 jaar

Geboren 7 september 1923 Bergharen

Overleden 16 maart 1945 Bislich-Diersfordt Duitsland (in andere documenten wordt 18 maart vermeld)

Woonplaats ten tijde van overlijden: A 64 Bergharen

Begraven op het Nederlands Ereveld te Dusseldorf-Oberbilk. Vak C rij 4 graf 58.

Bron: Sjaak Arntz “oorlogsslachtoffers” in en vanuit de oude gemeente Bergharen. Oorlogsgravenstichting

Chris was de tweede zoon van elf uit het huwelijk van Piet en Hendrina Geurts-Eerden. Ze hadden elkaar leren kennen in Duitsland waar ze beide werkzaam waren, hij als boerenknecht, zij als dienstbode. Zij trouwden in 1920 en kochten een hofstede in Bergharen. De broer van Chris, Pieter, overleed op twaalf jarige leeftijd aan nekkramp. Hierdoor werd Chris op tien jarige leeftijd het oudste kind. Op zijn zeventiende ging Chris werken als boerenknecht in de buurt van Nijmegen. Om de veertien dagen kwam Chris thuis.

Nadat de tweede Wereldoorlog was uitgebroken was ook voor Chris het moment aangebroken dat hij moest kiezen, daar hij gezien zijn leeftijd ook in aanmerking kwam voor de verplichte Arbeitseinsatz in Duitsland, Wat hij wilde gaan doen. A, Hier gehoor aangeven niet wetende waar hij terecht zou komen en of het daar veilig zou zijn gezien de constante geallieerde bombardementen in Duitsland. B, Onderduiken of C gebruik maken van zijn privilege om als grensganger aangemerkt te worden. Hij woonde immers binnen vijftien kilometer van de grens. Voor hem was er altijd de mogelijkheid de grens over te steken als hij kon aantonen dat hij in de buurt werkte. Chris koos voor de derde optie en ging werken als landbouwers knecht.

In maart 1945 vond op last van veldmaarschalk Montgomery een offensief plaats dat gepaard ging met hevige artilleriebeschietingen. Tijdens deze beschietingen werd Chris, samen met een jongen uit Diepenveen, op 16 maart 1945 dodelijk getroffen, hij was pas 22 jaar. Zijn familie kreeg pas in juni van dat jaar, via de pastoor,  bericht dat Chris was omgekomen. Chris ligt begraven op het Nederlands Ereveld te Dusseldorf-Oberbilk in Duitsland.