Pieter Cente Vermeulen 29 jaar:

Geboren 30 januari 1915 te Rotterdam
Overleden 22 februari 1944 te Nijmegen
Woonplaats ten tijde van overlijden: Wijchen
Begraven op het Rooms Katholieke kerkhof van de Sint-Antoniuskerk te Wijchen

Bron: Bart Jansen, De pijn die blijft, blz 350 en 569, Zoeklicht 2000 blz 17
en oorlogsdodennijmegen.nl

Piet Vermeulen, zoon van Johannes Marinus Vermeulen en Pietje van der Jagt, Piet was getrouwd met Anna-Maria Kersten (Anneke) uit Wijchen.

Samen krijgen ze drie kinderen.
– Pietje Maria Johanna Vermeulen geboren rond 1 september 1941 Wijchen overleden op 1 januari 1943 te Wijchen 16 maanden oud.
– Niet openbaar
– Niet openbaar

Om tewerkstelling in Duitsland te voorkomen werkte hij bij een leerhandelaar, waar hij riempjes moest maken voor de Wehrmacht. Met een priem had hij expres een snede in zijn vinger gemaakt, en die wond was gaan ontsteken.

Piet kwam juist aan op het Stationsplein met de bus uit Wijchen om naar de controlerend geneesheer te gaan. De bus kreeg de volle laag en Piet raakte wonder boven wonder maar licht gewond.

Echter een blindganger die later alsnog afging kostte Piet alsnog zijn leven.
Zijn vrouw beviel twee weken later, op 7 maart 1944, van hun derde kind.

Later bleek ook hun buurman Lars Kooijmans, die in een andere bus zat te wachten om naar Wijchen te vertrekken, bij dit bombardement om het leven te zijn gekomen.

Johannes Marinus (Hans) Vermeulen, een broer van Piet, zat als Sergeant Artillerie bij het KNIL Hij is gestationeerd bij de kust artillerie in Fort Piring.

Nadat Nederland op 8 maart 1942 capituleert gaat Hans bij het Indisch verzet totdat hij krijgsgevangen wordt gemaakt en gedwongen te werk gesteld wordt.

Hans wordt 13 januari 1945 ziek en sterft, gedwongen werkend aan de Birma spoorlijn, aan dysenterie op 2 februari 1945 hij was 26 jaar oud. Hans ligt begraven te Wang Po dorp, Kanchanaburi provincie, Thayland. Vak 5, rij F, nummer 70 Hij heeft geen weet gehad van de dood van zijn broer Piet 1 jaar eerder en Cor in 1943.

Japanse krijgsgevangenekaart van Hans Vermeulen

Een andere broer van Piet, Cornelis (Cor), ook Sergeant bij het KNIL bij het 3e Battallion Luchtdoel Artillerie.

Hij komt om het leven op 14 mei 1943 op 27 jarige leeftijd te Maoemere, Flores, Nederlands- Indië.

Hij ligt herbegraven op het Nederlands Ereveld te Kembang Kuning te Surabaya, oost Java.

Japanse krijgsgevangenekaart van Cor Vermeulen

Gelukkig heeft de moeder van Piet niet mee hoeven te maken dat drie van haar zonen binnen drie jaar sterven tijdens de 2e Wereldoorlog.

Zij overlijdt op 8 april 1931 op 35 jarige leeftijd te Wijchen. Haar man en vader van Cor, Hans en Piet heeft drie van zijn zoons moeten missen in deze verschrikkelijke periode. Hij hertrouwt met Francina van Oijen en krijgen samen nog twee kinderen. Hij overlijd op 23 januari 1958 te Dordrecht, hij is dan 66 jaar.

Doodsoorzaak “ouderdom” (?) op deze leeftijd moet de dood van 3 van zijn zonen in dit proces meegespeeld hebben en zal verdriet wellicht ook een grote rol hebben gespeeld bij zijn overlijden.

Ook Piet heeft waarschijnlijk geen weet gehad van het overlijden van zijn twee broers.