Omgekomen Wijchenaren tijdens het Bombardement op de spoorbrug van Niftrik

Bron:.wikipedia.org (bom), Damiaan Renkens-Reijs en Jos Reijs


Aan de Maasbandijk bij Niftrik vindt u monument ‘Een brug “te veel”’. Het monument herinnert aan de zes inwoners uit Niftrik en één inwoonster uit Nijmegen – Johanna van Gent-de Bruijn – die tijdens een bombardement, door de U.S. Army Air Force (USAAF), op 1 september 1944 omstreeks 19.30 uur om het leven kwamen.

De Amerikanen gooiden 35 bestuurbare Azon-bommen*. Eén van deze bommen kwam helaas terecht bij de noodwoning van de familie Reijs. De vader Kobus (60), de moeder Maria (53), dochter Dien (18) en dochtertje Marianne (6) Reijs kwamen hierbij om het leven. Het monument staat ook nog voor een achtste omgekomen persoon uit Niftrik. Deze persoon is de gesneuvelde dienstplichtige Soldaat Marinus Franciscus Loeffen die op 13 mei 1940 sneuvelde op de Grebbeberg (zie ‘gesneuvelde militairen mei 1940’). De slachtoffers van het bombardement waren de reeds genoemde vier leden uit het gezin van Reijs-Kersten, de 16-jarige Johannes Petrus Hofmans, de 23-jarige Franciscus Johannes van den Heuvel en de 59-jarige Nijmeegse. Laatstgenoemde was op bezoek in haar geboortedorp. Een andere dochter, Annie Reijs (16 jaar) raakte zwaargewond en verloor een arm. Frans – haar twaalfjarige broertje – kwam “zonder” kleerscheuren uit deze tragedie.

Het monument is gelegen ter hoogte van Maasbandijk 66, tussen de spoorbrug Niftrik / Ravenstein en de huidige woning (nr. 60) van de fam. Reijs. Het bestaat uit een kei, gelegen op een plateau van grind. Een gedenkplaat op de kei luidt:
EEN BRUG “TE VEEL” 1 september 1944

De brug zelf is in de tweede Wereldoorlog twee keer opgeblazen. Eerst op 10 mei om 05.15 door het Nederlandse leger om de Duitse opmars te vertragen en later op 17 september 1944 om 08.00 uur door de Duitsers om de geallieerde opmars te vertragen. De brug was namelijk ten tijde van operatie Market Garden samen met de verkeersbrug van Grave, De Thompson Bridge, een belangrijk strategisch punt voor de verovering van Wijchen. De beschadigingen die de brug in de strijd opliep zijn tijdelijk hersteld door de Geallieerden. De brug is definitief hersteld in 1948.

Sinds enkele jaren is er een tweede monument toegevoegd: het “Vleugelmonument”. Dit monument bestaat uit zeven vleugels die de zeven gevallenen uit Niftrik vertegenwoordigen. De vleugels draaien mee met de wind. Op de achtergrond de Edith Brug (spoorbrug Niftrik / Ravenstein).

*De Azon-bom was de eerste geleidebom ter wereld. Je had het type VB-1: 450 kg en VB-2: 910 kg. VB staat voor Vertical Bomb.
Het huis van de fam. Reijs staat 400 meter van de brug. Hoeveel pech kun je hebben dat een afwijker precies de noodwoning raakt?

Omgekomen Wijchenaren tijdens het Bombardement op de spoorbrug van Niftrik op 1 september 1944

  • Jacobus Henricus Reijs
  • Maria Jacoba Reijs-Kersten
  • Everdina Johanna Josephina Reijs
  • Maria Anna Theresa Reijs
  • Johannes Petrus Hofmans
  • Franciscus Johannes van den Heuvel

De Stichting Veteranen gemeente Wijchen legt jaarlijks op 1 september een bloemetje bij het monument aan de Maasbandijk te Niftrik ter nagedachtenis aan de 6 slachtoffers die bij dit bombardement om het leven zijn gekomen.

Mocht u bij willen dragen aan het bloemetje dan kan dat door hier link te klikken. Of de onderstaande QR code te scannen.