Omgekomen bemanningsleden van de Royal Air Force 1940 - 1945 die zijn begraven in de gemeente Wijchen

Op 17 september 1944 landden er bij Overasselt en Groesbeek parachutisteneenheden van de 82ste Airborne Division. Tevens landden er vele Horsa gliders (zweefvliegtuigen), op de weilanden tussen Overasselt en St. Walrick, met militairen en materieel ter ondersteuning van deze missie die deel uitmaakte van de Operatie “Market Garden”. Waarbij de bruggen rond Eindhoven, Grave, Heumen, Nijmegen en Arnhem verovert diende te worden. Dit om de grondtroepen die via de “Hell’s Highway” vanuit België, Eindhoven, Grave, Nijmegen en Arnhem door te kunnen laten stoten naar het Ruhrgebied in Duitsland. Helaas liep deze aanval na ongeveer 10 dagen vast bij de Rijnbrug in Arnhem.

Om deze operatie voort te kunnen zetten moesten de grondtroepen bevoorraad worden vanuit de lucht. Dit gebeurde met Short Sterling vliegtuigen van de Royal Air Force van o.a. het 190, 196 en 299 Squadron. In de dagen na de landingen hebben vele vliegtuigen deze bevoorradingsvluchten uitgevoerd. Dit ging niet altijd even goed en vele Short Sterlings werden dan ook aangevallen door Duitse jagers of werden beschoten door de Duitse Luchtdoel Artillerie.

Op 20 en 21 september zijn diverse Short Sterlings in de gemeente Wijchen neergestort of hebben een noodlanding moeten maken. Hierbij raakten rond de 50 man in krijgsgevangenschap of kwamen om het leven. De meeste omgekomen Royal Air Force bemanningsleden werden begraven op de “war Cemetery te Uden”, Groesbeek of Jonkerbos bij Nijmegen. In een enkel geval werden de omgekomen mannen in de omgeving van de crashsite begraven. Soms tijdelijk in een veldgraf of definitief op een begraafplaats in de gemeente Wijchen.

Op deze website staat onder “vliegtuigcrashes” alle 33 vliegtuigcrashes en V1 beschietingen beschreven in en rond Wijchen. Ook de 5 namen hier benoemd worden uitgebreid beschreven.

4 van deze veel te vroeg omgekomen jongens liggen in de gemeente Wijchen begraven;

  • Flight Sergeant Peter Harold Bode Wijchen
  • Flight Sergeant William Henry Skewes Wijchen
  • Flight Sergeant G.F. Conry Candler Batenburg
  • Flight Sergeant Dudly Croton Horn Bergharen

Royal Air Force personeel van de bevoorradingsmissies werden begiftigd met diverse medailles. Standaard kregen ze (ook posthuum) de volgende drie medailles;

Omgekomen bemanningsleden van de Royal Air Force 1940 – 1945 die zijn begraven in de gemeente Wijchen:

  • Flight Sergeant Peter Harold Bode                  Wijchen
  • Flight Sergeant William Henry Skewes           Wijchen
  • Flight Sergeant G.F. Conry Candler                  Batenburg
  • Flight Sergeant Dudly Croton Horn                  Bergharen

De Stichting Veteranen gemeente Wijchen legt jaarlijks op de sterfdag van deze mannen een bloemetje op hun graf.

Als dank en uit respect voor het hoogste offer die zij voor onze vrijheid gegeven hebben

Tevens plaatsen wij ieder jaar op kerstavond, 24 december een lichtje bij hun graf “Lest we forget”

Mocht u bij willen dragen aan een bloemetje of een lichtje op de graven van deze mannen dan kan dat door hier te klikken. Of door onderstaande QR code te scannen.