Short Sterling IV, LJ823, 190 Squadron

Rond 16.00 uur stortte de Short Sterling IV, LJ823, neer tegen de Diedense Uiterdijk. Deze Stirling IV nam, Net als de Stirlings IV (LJ833 190 Sqn en LJ810 196 Sqn) die op dezelfde dag in Dieden en Niftrik neerstortten, deel aan operatie Market Garden. Ook dit toestel had al schade van luchtafweer opgelopen, toen het door drie jagers werd aangevallen. Ondanks dat de order om het vliegtuig per parachute te verlaten eigenlijk te laat kwam om daadwerkelijk te springen (het toestel was al te laag), overleefden toch nog vijf leden van de bemanning de crash die volgde.

Piloot F/O A.C Farren werd door de voorruit van de cockpit geslingerd, maar leefde nog, zij het gewond. Hij werd in het ziekenhuis opgenomen. Ook F/Sgt. A.J.H. Brown en F/Sgt. F.M.T. Stone raakten gewond. Vermoedelijk is ook de navigator F/Sgt. F. Ross aan de dood ontsnapt. Ook de beide Air Despatchers wisten te ontvluchten. 

Bommenrichter W/O Leslie John Billen (22) overleed en ligt begraven op het protestantse kerkhof van Horssen (ten westen van de ingang). Ook radiotelegrafist/boordschutter F/Sgt. William Henry Skewes (23) sneuvelde. Hij ligt begraven op het r.k. Kerkhof in Wijchen, graf 1. Bommenrichter F/Sgt. William Louis Pretsell Cairns ligt begraven op het oorlogskerkhof in Groesbeek, graf XXII E 9. Met dank aan Jan Ruijs voor de aanvullende gegevens.

(crashlocatie) en de Duitse schutters

BRON: bhic/Rien Wols