Opgestegen op 1 juni om 22.59 van vliegveld Finningley voor een bombardement missie naar Essen Duitsland. Dit toestel maakte deel uit van een groep van 1000 bommenwerpers. Op de terugweg werd het toestel rond 01.30 uur boven Noord Limburg aangevallen door een nachtjager van de 3./NGJ.1 opgestegen te Venlo gevlogen door Oberleutnant Jacob Bender.
Het toestel raakte dusdanig beschadigd dat de bemanning opdracht kreeg om het toestel te verlaten. Op George Thomson Reid na, die gesneuveld was, kon iedereen zich in veiligheid brengen met zijn parachute. Het toestel zelf ging in een glijvlucht en stortte uiteindelijk neer t.h.v. de Baron van Brakelstraat 3 te Nederasselt. Waar de vijf precies geland zijn is niet meer te achterhalen. Men vermoed ergens in de buurt van Kleef, Duitsland. John Albert Nugent en Richard James Anmandale Johnstone vonden elkaar na de landing terug en gingen op pad richting het westen, zover mogelijk bij Duitsland vandaan. Op 7 juni kwamen ze, na 5 dagen lopen wat alleen s ’nachts gebeurde om ontdekking te voorkomen, ongezien aan in Balgoij waar ze door Hendrikus M. (Harrie) Theunissen uit Balgoij in een boomgaard zijn gevonden. Hij verstopte de twee in een kippenren en voorzag ze van voedsel. Onderwijzer Gerrit Willems werd erbij gehaald omdat hij Engels sprak.
Hij hield met de twee RAF bemanningsleden een gesprek. Theunissen en Gerrit Willems konden weinig doen voor Johnstone en Nugent daar in 1942 over de illegaliteit nog niet veel bekend was. De twee RAF mannen hadden geen kaart meer en aangezien Gerrtit Willems en Harrie Theunissen ze niet verder konden helpen besloten ze verder te gaan richting Rotterdam. Gerrit heeft zo goed als kwaad beide mannen een route beschrijving gegeven en gewaarschuwd dat ze grote wegen en bruggen moesten vermijden. Wel is er geregeld dat beide mannen met een bootje door Hent Stevens overgezet werden waarna beide, de Maas volgend, op pad gingen. Op 9 juni 1942 werden beide mannen door Grada van Zummeren gevonden in een boomgaard aan de Harense Steeg te Berghem.
De dochter van Grada, Joke, sprak Engels en sprak met beide mannen. Ondertussen verzamelde een vriend, Bertus den Brok twee overalls. Nadat Nugent en Johnstone de adressen van hun ouders hadden gegeven verlieten ze het huis van Grada en gingen weer op pad. Nugent werd na tien dagen opgepakt te Maassluis op 17 juni 1942 en Johnstone op 22 juni bij Rotterdam. Wat inhoudt dat beide mannen elkaar onderweg of kwijtgeraakt zijn of dat Johnstone kon ontsnappen tijdens de arrestatie van Nugent en het vijf dagen langer vol heeft gehouden. De precieze toedracht zullen we wellicht nooit meer kunnen achterhalen.
In 1960 nam Johnstone, die toen in Rhodesië woonde, contact op met Grada en Joke en in 1961 bracht hij hen een bezoek samen met zijn vrouw en kinderen. Of hij ook in Balgoij is geweest bij Harrie en zijn vrouw Mieneke is niet bekend. In april 1952 is het vliegtuig opgegraven en is het lichaam van George Thomson Reid geborgen. Reid ligt begraven in Nijmegen op de oorlogsbegraafplaats Jonkerbos perceel 19 graf 7
Sgt George Thomson Reid, 778673, (RAF) begraven War Cemetery Jonkerbos perceel 19 graf 7
P/O Ronald Frank Jessop (DFM), 121528, (RAF) (krijgsgevangene) gevangen genomen nabij de Maas op 2 juni 1942.
Krijgsgevangen gezeten in Stalag Luft L3 Sagan en Belaria. POW nr. 549
De Distinguished Flying Medal heeft hij op 23 september 1941 verdiend bij het 44 Squadron.
Sgt John Albert Nugent R/85778 (RCAF) (krijgsgevangene) gevangen genomen te Maassluis op 17 juni 1942.
Krijgsgevangen gezeten in Stalag Luft 6 Heydekrug. POW nr. 345
F/Sgt William John Clough, J/8806, (RCAF) (krijgsgevangene) gevangen genomen midden Nederland 15 juni 1942.
Krijgsgevangen gezeten in Stalag Luft 3 Sagan en Belaria. POW nr. 546
Sgt Richard James Anmandale Johnstone , 778669, (RAF) (Krijgsgevangene) gevangen genomen in de buurt van Rotterdam op 22 juni 1942.
Krijgsgevangen gezeten in Stalag 357 Kopernikus. POW nr. 329.
F/Sgt Robert Arthur Booth, 1056539, (RAF) (Krijgsgevangene) Gevangen genomen te Arnhem op 6 juni 1942.
Krijgsgevangen gezeten in Stalag 357 Kopernikus POW nr. 485
Oblt Jacob Bender stortte op 19 maart 1941 bij Venlo (Nederland) met een Messeschmitt Bf110 neer. De oorzaak van de crash is niet gerapporteerd. Hij overleefde e crash. Een overwinning van Bender is een Blenheim ten westen van Eiland Smola op 15 juni 1940. Een andere overwinning op dezelfde locatie op 23 juni 1940 eveneens een Blenheim.
Onderscheidingen Jacob Bender
Bron: Joop Hendrix