Hawker Tempest , NV981, SA-A

486 Sqn

25 maart 1945 Balgoij

Flight Sergeant William Arthur (Bill) Kalka. “Wackie”

F/Sgt William Arthur Kalka, van de Royal New Zealand Air Force, was op zondag 25 maart 1945, op weg naar Vliegbasis Volkel waar hij gestationeerd was.. Boven Nijmegen werd echter zijn toestel geraakt door luchtafweergeschut (FLAK) zijn rolroeren werkten niet meer en zijn toestel begon neer te storten. Daar hij boven bewoond gebied vloog bleef hij zo lang mogelijk in zijn toestel en zorgde ervoor dat hij boven minder dicht bebouwd gebied kwam te vliegen. Dit lukte. Hij stuurde zijn toestel richting Wijchen / Balgoij. Daar hij te lang in zijn toestel was blijven zitten vloog hij te laag om zichzelf nog te kunnen redden met zijn parachute. Hij besloot daarom om een waterlanding te maken in de Maas bij Balgoij.

Het toestel landde op het water en begon direct te zinken en trok Kalka mee naar beneden. Door zijn zware uitrusting kon hij niet meer boven komen. Getuigen, die net uit de kerk te Balgoij kwamen zagen het toestel in de Maas terecht komen. Riet Jansenuit Nijmegen die toevallig op de dijk fietste sprong in het water om Bill te redden. Ze probeerde hem nog naar boven te trekken wat helaas niet lukte. Zwaar aangedaan zwom ze terug naar de kant om daar tot de ontdekking te komen dat iemand haar fiets had gestolen (!) Bill is 3 weken na de crash gevonden nabij Niftrik.

Na de oorlog werd de familie Jansen ontvangen op het tijdelijke Raadhuis van Nijmegen tevens het hoofdkwartier van de militaire overheid. (Huize St. Anna aan de Groesbeekseweg) Hier mocht Riet Jansen namens de Hoge Commissaris van Nieuw Zeeland een dankbrief en een nieuwe fiets in ontvangst nemen.

William Arthur Kalka is op 12 juni 1923 geboren te Auckland, Nieuw Zeeland en trad op 28 september 1941 in dienst bij de Royal New Zealand Air Force (RNZAF)

F/Sgt William Arthur Kalka (22) (RNZAF), 415415,  begraven War Cemetery te Uden perceel 6 graf F8.

Zoon van Richard John en Annie Kalka uit Gray Lynn, Auckland City, Nieuw-Zeeland.

Onthuling op 21 september 2019 van het monument door Tony Masters Commander of the New Zealand Defence Staff) Ook de dochter van Riet Jansen was aanwezig.(rechts)
Bloemenhulde aan Riet en Bill tijdens de onthulling
De tekstplaat zoals hij later op het monument aan de Maasbandijk te Balgoij onthuld werd.
Riet Peters ontvangt in juni 1945 namens de Hoge Commisaris voor voor Nieuw-Zeeland een nieuwe Engelse Simplex fiets
Krantenartikel met daarin beschreven hoe de laatste puzzelstukjes hebben geleid tot het vinden van Kalka’s vliegtuig.