Spitfire Mk IX, PV316, Y2-,

442 Sqn.

14 december 1944 Keent / Grave 15.45 uur

Squadron Leader William Alfred “Bill” Olmsted (DSO) (DFC+gesp)

Opgestegen van airstrip B.88 te Heesch bij Oss. Beschadigd door luchtafweer ter hoogte van Groenlo tijdens het beschieten van een trein. W A Olmsted heeft zijn toestel per parachute moeten verlaten waarna het toestel thv Keent / Grave om 15.45 uur crashte.

Squadron Leader William Alfred “Bill” Olmsted, J5125, (DSO) (DFC+gesp), J/5125, RCAF.

Mutatie Distinguished Service Order (DSO):

“Deze Officier heeft het Squadron op zeer vele missies geleid, waarbij grote verliezen aan de vijand zijn toegebracht. Een groot deel van het behaalde succes kan worden toegeschreven aan het briljante leiderschap, de uitzonderlijke vaardigheid en de moed van deze officier, die allen onder zijn bevel hebben geinspireerd. Squadron Leader Olmsted is zelf verantwoordelijk geweest voor het buiten werking stellen van een groot aantal mechanische voertuigen, talrijke locomotieven en rijtuigen en veel ander materieel; hij heeft ook 4 vijandelijke vliegtuigen vernietigd. Zijn vastberadenheid om de vijand bij elke mogelijke gelegenheid lastig te vallen, verdient de hoogste lof”.

London Gazette 13 februari 1945

Mutatie Distinguished Flying Cross (DFC):

“Fligt Lieutenant Olmsted heeft vele operationele vluchten boven vijandelijk gebied uitgevoerd en heeft te allen tijde een uitzonderlijke bereidheid en vastberadenheid getoond. In augustus 1944 was hij op twee achtereenvolgende dagen verantwoordelijk voor het vernietigen van 28 vijandelijke voertuigen, wat het totaal dat hij heeft vernietigd op 50 brengt. Hij heeft prima diensten bewezen.

London Gazette 24 oktober 1944

William Alfred Olmsted is op 14 mei 1987 bij een auto ongeluk om het leven gekomen. Hij was op weg naar zijn publicist voor zijn autobiografie “Blue Skies”. Het uitbrengen van zijn boek op 1 oktober 1988 heeft hij helaas niet mee mogen maken