Messerschmitt Bf 109 K-4, 330119

10./JG 77

01 januari 1945 Wijchen, Teersdijk

Leutnant Hans Jurgen Schumacher (21), 59745/202, begraven Ysselsteyn, graf  THH-7-79

Leutnant Hans Jurgen Schumacher deed mee aan de grootscheepse actie “Bodenplatte”. Een missie die zo geheim was dat zelfs de FLAK eenheden hiervan niet op de hoogte werden gebracht.

De bedoeling van deze missie was om met 1100 Duitse toestellen een vernietigende klap uit te delen aan de geallieerde vliegtuigen in de hoop om op deze manier het luchtoverwicht terug te veroveren. Helaas slaagde deze missie niet daar de FLAK eenheden veel eigen toestellen uit de lucht schoten. Ze waren tenslotte niet op de hoogte en ze waren niet (meer) gewend dat Duitse eenheden met zulke grote aantallen in de lucht waren en deden de aanname dat het om geallieerde formaties ging.

Tevens werden veel Duitse toestellen door geallieerde jagers en luchtdoelgeschut uit de lucht geschoten. Zo ook het toestel van Hans Jurgen.

Hans Jurgen werd door een geallieerde jager neergeschoten en stortte neer bij de Teersdijk te Wijchen. Hierbij kwam Hans Jurgen om het leven. Hij werd aanvankelijk begraven te Nijmegen in een gezamenlijk veldgraf in de tuin van het pensionaat Jonkerbosch maar werd in 1946 herbegraven op Ysselsteyn.

Hans Jurgen was gestationeerd op vliegveld Dortmund (Dld). Zijn target die dag was B.70 Antwerpen Deurne in België

Onderscheidingen Hans Jurgen Schumacher

De vader van Hans Jurgen was Konteradmiral z. V. Ernst Schumacher. Hij diende in de Eerste Wereldoorlog en werd teruggeroepen toen de Tweede Wereld oorlog uitbrak. Ernst Schumacher was verloofd in 1918 met Margot “Lotte” Pernet de stiefdochter van Erich Ludendorf. Nadat ze getrouwd waren kregen ze twee zonen Knut en Hans-Jurgen. Knut, zijn broer, overleefde de oorlog.

Ernst Schumacher de vader van Hans Jurgen Konteradmiral bij de Marine
Erich Ludendorf de stiefvader van Hans Jurgen’s moeder. Generaal der Infanterie en politicus.