Avro Lancaster Mk III, ED753,

50 Squadron

Bombardementmissie Essen Duitsland onderweg neergeschoten door Hauptmann Hans-Dieter Frank & Feldwebel Erich Gotter van de Stab I./NJG 1, vliegend met een Heinkel He 219 V10 G9+FB vanaf vliegveld Venlo.

P/O Ernest Arthur Dennis

P/O Leslie Thomas Beck

Sgt Reginald Toulson

F/Sgt Gordon Leslie Hill

F/Sgt Anthony George Tanner

Hauptmann Hans Dieter Frank

Hauptmann Hans Dieter Frank is, samen met zijn Radio Operator Feldwebel Erich Gotter, verantwoordelijk voor het neerhalen van de Avro Lancaster Mk III, ED753, van het 50e Sqn op 26 juli 1943 bij Wijchen.

Hierbij verloren 5 man hun leven. Hans Dieter maakte deel uit van de 1e groep, 1e squadron nachtjagers (1/NJG1) met als thuisbasis Venlo, Nederland.

Hans Dieter was een jonge bevlogen piloot die tot aan zijn dood*, dmv een botsing in de lucht met een andere nachtjager, op 28 september 1943 ruim 328 missies heeft gevlogen en daarbij 55 Geallieerde toestellen neerhaalde. Voor deze 55 “claims” heeft hij vele Onderscheidingen mogen ontvangen.

Zijn beruchtste nacht was op 22-6-1943 hij schoot toen 6 vijandelijke toestellen naar beneden.
*Hans Dieter kon met behulp van de schietstoel zijn toestel veilig verlaten echter vergat hij zijn radiokabel los te koppelen waardoor hij bij zijn landing gewurgd werd door de kabel.