Messerschmitt Bf 109 G-14/AS, 783846

1./JG 3

01 januari 1945 Batenburg, net ten zuiden van boerderij “de Wijnakker“

UFFZ Helmut Reinecke (22), 53290/37, Krijgsgevangen

Uffz Helmut Reinecke deed mee aan de grootscheepse actie “Bodenplatte”. Een missie die zo geheim was dat zelfs de FLAK eenheden hiervan niet op de hoogte werden gebracht.

De bedoeling van deze missie was om met 1100 Duitse toestellen een vernietigende klap uit te delen aan de geallieerde vliegtuigen in de hoop om op deze manier het luchtoverwicht terug te veroveren. Helaas slaagde deze missie niet daar de FLAK eenheden veel eigen toestellen uit de lucht schoten. Ze waren tenslotte niet op de hoogte en ze waren niet (meer) gewend dat Duitse eenheden met zulke grote aantallen in de lucht waren en deden de aanname dat het om geallieerde formaties ging.

Tevens werden veel Duitse toestellen door geallieerde jagers en luchtdoelgeschut uit de lucht geschoten..

Helmut’s toestel werd, na te zijn opgestegen te Paderborn (Dld) door geallieerd luchtdoelgeschut boven vliegveld B.78 (Eindhoven) getroffen. Doordat hij laag vloog kon hij het vliegtuig niet verlaten met behulp van zijn parachute. Het lukte Helmut om met het kreupele toestel om 09.45 uur een buiklanding te maken in een braakliggend veld ten noordoosten van Batenburg nabij de Gordenaarsweg net ten zuiden van boerderij “de Wijnakker” waarna Helmut door de Canadezen krijgsgevangen werd gemaakt.

Onderscheidingen Helmut Reinecke