Focke Wulf Fw 190 A8, 734038

13./JG 54

Uffz Werner Kopp deed mee aan de grootscheepse actie “Bodemplatte”. Een missie die zo geheim was dat zelfs de FLAK eenheden hiervan niet op de hoogte werden gebracht.

De bedoeling van deze missie was om met 1100 Duitse toestellen een vernietigende klap uit te delen aan de geallieerde vliegtuigen in de hoop om op deze manier het luchtoverwicht terug te veroveren. Helaas slaagde deze missie niet daar, omdat ze niet op de hoogte waren, de FLAK eenheden veel eigen toestellen uit de lucht schoten. Ze waren tenslotte niet op de hoogte en ze waren niet gewend dat Duitse eenheden met zulke grote aantallen in de lucht waren en deden de aanname dat het om geallieerde formaties ging.

Tevens werden veel Duitse toestellen door geallieerde jagers uit de lucht geschoten. Zo ook het toestel van Werner Kopp.

Hij werd door 2 geallieerde toestellen achtervolgt en ter hoogte van Alverna uit de lucht geschoten. Zijn toestel stortte neer in het Wijchens Ven waarbij Werner om het leven kwam. Werner ligt begraven te Ysselsteyn bij Venray Limburg een begraafplaats voor Duitse gesneuvelden.

Hier liggen 31.714 Duitsers begraven en er komen, daar ze nog steeds Duitse lichamen uit de oorlog vinden, met regelmaat nieuwe kruizen bij.