Operatie Market Garden 1944

  • Op 17 September 1944 landden er bij Overasselt en Groesbeek parachutisteneenheden van de 82e Airborne Division. Tevens landden er vele Horsa gliders (zweefvliegtuigen), op de weilanden tussen Overasselt en St Walrick, met militairen en materieel ter ondersteuning van deze operatie. Een kleine para eenheid (E-Co 504th) onder bevel van Luitenant Thompson landde in het weiland achter het “van Sasse”watergemaal bij de brug van Grave om er voor te zorgen dat de Duitsers, vanuit de “Generaal de Bonskazerne” niet konden oprukken richting Overasselt of de brug bij Grave zouden opblazen waar de geallieerde ondersteunende grondtroepen overheen moesten die vanuit België via de bruggen van Eindhoven, Grave, Nijmegen door moesten stoten naar de Rijnbrug bij Arnhem. De brug bij Grave heet vandaag de dag “John S. Thompsonbrug” om hem te bedanken voor zijn geslaagde actie bij de brug. De parachutisten (operatie “Market”) hadden tot doel om alle bruggen veilig te stellen zodat de grondtroepen (operatie “Garden”) deze konden gebruiken om snel Arnhem te bereiken.

  • De weg waar deze grondtroepen overheen moesten werd de “Hells Highway” genoemd daar de Duitsers het terrein links en recht van de weg in handen hadden en deze weg constant beschoten met o.a, artillerievuur.

  • Om de para en glider troepen die geland waren te ondersteunen zijn er in de dagen na 17 September diverse bevoorradingsvluchten uitgevoerd. Veel van de toestellen die hier aan deelnamen zijn door FLAK of Duitse Jagers neergeschoten en in of rondom de gemeente Wijchen gecrasht. Vele van deze vliegtuigbemanningen overleefden deze crash niet en zijn op verschillende locaties begraven. 2 van deze dapperen mannen liggen in Wijchen begraven. De bemanningen die het wel overleefden zijn veelal krijgsgevangen gemaakt of konden, soms met hulp van het verzet, veilig terug keren naar eigen linies om wederom te gaan vliegen.

Overasselt

  • Het monument te Overasselt ter nagedachtenis van de landingen 82e Airborne Division in september 1944.

Landingen 82e Airborne division

“John S. Thompsonbrug”

“FLAK” Flugzeug Abwehr Kanone

Bron: Warlord Games en tracesofwar.nl