Vickers Wellington Mk II, W5439

149 Squadron

Op bombardementmissie met 80 andere toestellen naar Dusseldorf, Duitsland. Door FLAK van de 2./Reserve-FLAK-Abteilung 642 beschoten waardoor de rechtermotor in brand vloog en werd gedwongen een buiklanding te maken bij “Het Broek” ten noord westen van Bergharen (crash locatie). Iedereen heeft de noodlanding overleeft maar worden krijgsgevangen gemaakt en overgebracht naar Stalag Luft III in Polen. Stalag Luft III is beroemd geworden door de film “The Great Escape”.

D.m.v. 3 tunnels te graven (Tom, Dick en Harry) wilde men vanuit dit kamp de grootste ontsnapping ooit realiseren. 200 man zouden in 1 keer ontsnappen. 2 tunnels gingen verloren de 3e tunnel was na een jaar klaar en kon de ontsnapping aanvangen. Helaas werd de ontsnapping vroegtijdig ontdekt maar wist nog steeds een respectabel aantal mannen (76) te ontsnappen. 3 wisten uiteindelijk Engeland te bereiken, 1 van hen was de Nederlandse RAF piloot Bob van der Stok. Alle overige mannen (73) werden opgespoord en gearresteerd. Helaas zijn 50 man “auf der flugt erschossen” (tijdens een ontsnappingspoging om aan arrestatie te ontkomen neergeschoten). Daar er geen gewonden waren maar wel 50 doden is het duidelijk dat deze 50 helden door de Duitsers in koele bloede doodgeschoten zijn.

Of er bemanningsleden van de Vickers Wellington W5439 meegedaan hebben aan het graven van de tunnels en de ontsnapping is niet bekend.

Crash locatie

Sgt Cliff Morgan (MID)(krijgsgevangene)

Stallag Luft III : Begin januari 1945 werden Cliff en de overige Stalag Luft III gevangen door de Duitsers afgemarcheerd naar het westen om uit handen te blijven van de oprukkende Russen. Het lukte Cliff om, samen met nog andere collega’s, te ontsnappen en zich te verstoppen tot de geallieerden genaderd waren. Voor zijn verdienste tijdens zijn krijgsgevangenschap kreeg hij een eervolle vermelding (Mention in Despatches). Een eikenloof op zijn 1939-1945 War Medal.